Rotmos och fläsklägg

Är det en rätt som jag verkligen älskar så är det rotmos och fläsklägg! Gud som jag längtat hela dagen efter dagens middag! Kokade lägget igår eftersom det tar tid, ca 3 timmar! Men det är helt klart värt det. Många tycker säkert att lägget ser jätteäckligt ut och visst det är en hel del fett att rensa bort men då det supergoda möra köttet där under tittar fram så är även det helt klart värt det. 

Rotmos och fläsklägg
4 port

1,8 kg fläsklägg
Vatten
2,5 köttbuljong
2 klyftor vitlök 
2 tsk timjan
Salt
1 stor lök
2 st morötter

5 st potatisar
1 kg Kålrot
4 st morötter
Kokspad från lägget
Vatten
Salt
Sirap

Skölj fläsklägget i vatten och lägg i stor kastrull. Täck med vatten och tillsätt kryddor, lök och morötter. Smaka av efter tycke, bättre lite förmycket smak än tvärtom. Koka upp och låt sjuda på låg värme ca 3 timmar eller tills köttet verkar ramla av benet lätt. Skumma av om det behövs. Sila Kokspadet och spara i kylen om du gör moset dagen efter. Låt köttet svalna och rensa sedan köttet från benet och fettet.

Skala potatis, kålrot och morötter. Dela i bitar och låt koka tillsammans med vatten och Kokspad. När allt är mjukt, sila bort vattnet men spara lite till moset. Kör allt till mos med elvisp och ev mixerstav. Tillsätt lite smör och lite sirap. Smaka av o tillsätt salt om det behövs.




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Sandras mat o kakor

En blogg där egenskapade recept och andras varvas med tankar om livet och dess mening. Bloggen tar upp allt ifrån klassiska recept på drömmar till mer nyskapade som marshmallowbrownies. När det kommer till mat blandas snabba vardagsrecept med recept för helg och finare tillfällen. En blogg skapad av kärlek till det goda i livet, mat och bak.

RSS 2.0