Havtornspannacotta
Igår hade jag ett flertal goa personer på middagsbesök. Det blev både trångt o varmt i köket men jag tror att det blev en lyckad bjudning i alla fall. Hade tänkt att altanen skulle gå och värma upp men det var bara o inse att det inte gick efter flera försök tidigare i veckan. Till middag blev det helstekt marinerad fläskfile och vitlökdoftande potatisgratäng med balsam o rosmarinsås. Detta inlägg kommer dock att handla om desserten! Det blev havtornspannacotta eftersom jag har den stora äran att ha ett sådant träd i min trädgård. Riktigt gott blev det och receptet är tagit från tidningen hembakat.

Havtornspannacotta
4-5 port
5 dl grädde
2 tsk vaniljsocker
1 dl socker
3 st gelatinblad
250g havtorn
1 dl socker
2 st gelatinblad
Lägg gelatinbladen i vatten. Koka upp grädden med sockret o tillsätt vaniljsockret. Låt småkoka I några minuter. Ta av från plattan, krama ur gelatinet och tillsätt dessa och rör om. Häll upp i dessertglas och låt stå kallt i minst 2 timmar.
Lägg gelatinet i blöt. Tina havtornen och lägg i en kastrull tillsammans med socker och låt koka i 5 minuter. Mosa sedan bären med en gaffel i en sil för att få ur all smak. Blanda i gelatinet och låt svalna något innan du häller det ovanpå pannacotta. Låt stelna i kyl minst 2 timmar.
